BALLA TÜNDE (AZIZA) – Nővérek a táncban

BALLA TÜNDE (AZIZA) - Nővérek a táncban

BALLA TÜNDE (AZIZA)  – táncpedagógus,  a Hastánc című könyv szerzője, kulturális antropológus
Nővérek a táncban 

Néhány kultúrában a tánc a mai napon is a test, a szellem és a lélek gyógyítójaként funkcionál. Kapocs a földhöz, erősíti a közösségi összetartozást és út a spirituális élmény felé.

A táncról manapság az emberek nagyobb részének nem a spiritualitás, hanem inkább a nemiség jut eszébe. A két fogalom azonban nagyon szorosan összefügg.

A világ szexuális tradícióinak mindig megvoltak a spirituális céljai: az orgazmus adta eksztatikus, „flow” élmény, az annak ismételt megélésére való vágy a kulcs az emberi élet folytonosságának biztosításához, amely az egyedben fajfenntartási ösztönként van kódolva. A társadalmi közeg változása a nemi viselkedés kultúránkénti, eltérését eredményezte. A termékenységi, beavatási szertartások ősi formájukban mára azonban csak a természetközeli törzseknél maradtak fenn. Ezeknél a népeknél az egyén, a család, a közösség élete a rituálékon keresztül szorosan kötődik az egyetemes értelemben vett emberi élet folyamának biztosításához, a teremtővel, a spirituális világgal való érintkezéshez. 

A modern ember újra „fölfedezte”, fölismerte a táncban rejlő sokféle lehetőséget…
A tánc egyszerre lehetőség a testünkkel, nemiségünkkel való kapcsolódásra és ezen felülemelkedve a spiritualitásunkkal is.

Böngészd át a további előadásokat: itt

Vegyél részt nyereményjátékunkban! Ide kattintva jelezd facebook oldalunkon, hogy ott leszel az eseményen és a neved bekerül a kalapba!

Az országszerte fellelhető Születés Hete Fesztivál programjairól itt tájékozódhatsz!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top