Az intervízió egy szakmai tudásfejlesztési módszer, amely segít a szakembereknek túljutni a munkájuk során felmerülő nehézségeken és elakadásokon. Egy 5-8 fős csoportban, a témagazda által hozott esetre összpontosítva, a résztvevők segítő kérdéseket tesznek fel, amelyek révén a témagazda jobban rálát a problémára és új megoldási lehetőségeket találhat. A folyamatot egy facilitátor felügyeli, és a módszer hasznos lehet bármely szakmában dolgozó segítő szakember számára.

Az intervíziós ülések felépítése

Témagazda:

Egy személy, aki aktuális szakmai kihívással vagy problémával rendelkezik, vállalja a témagazda szerepét és egy olyan esetet hoz, amiben kérdései merültek fel. A titoktartás kiterjed minden résztvevőre.

Eset bemutatása:

A témagazda részletesen ismerteti az esetet, beleértve a kihívásokat és a kontextust.

Segítő kérdések:

A csoport tagjai segítő kérdéseket tesznek fel, amelyek célja, hogy a témagazda új perspektívákat fedezzen fel és jobban megértse a helyzetet.

Megoldási lehetőségek:

A témagazda a kapott kérdések alapján új megoldási lehetőségeket határoz meg.

A facilitátor szerepe:

Egy facilitátor irányítja az ülést, biztosítva, hogy a folyamat strukturált és célirányos maradjon.

Az intervíziós alkalmak célja, hogy a résztvevők megosszák szakmai tapasztalataikat, támogassák egymást a nehézségek leküzdésében, és közösen dolgozzanak ki stratégiákat a kihívások kezelésére.

Az intervízió hasznos lehet a szakemberek számára szupervízió kiegészítéseként. A különböző területekről érkező szakemberek tudása összeadódik, ezáltal kölcsönösen gyarapszik.

    Scroll to Top