Áprilisban lendületben az Életkezdet

Mi történt mostanában az Életkezdet háza táján?

Igazán tartalmas hónapot tudhatunk magunk mögött és még nincs is vége 😀 Egy kis betekintést hozok neked a naplónkból:

ápr.02. – ÉletTÉRképe – Határok

Csoportfotó
Májusi ÉletTÉRképe csoportkép

Rögtön az első vasárnapon egy egy napos intenzív önismereti csoporttal indítottunk. Szinte állandósult csapattal találkozhattunk az ÉletTÉRképe sorozaton, ahol ezúttal a Határok témakörét jártuk körül. Imagimáció, csoportos gyakorlat, vizuális megjelenítés segítségével jártunk belső utunkon, haladtunk abban, hogy megismerjük működésünket és ezáltal ügyesebben boldoguljunk a mindennapokban. Orosz Kati kalauzolt minket ezen a felfedező úton, aki egyben házigazdánk is volt Nyimben a Gesztenyés Műhelyben. Köszönjük neki ezúton is az iránymutatást, gyönyörű környezetet és a bőséges, kedves vendéglátást!

ápr.03. – Az első craniosacrális kezelések

A Sírásambulancián új szolgáltatást lehet igénybe venni.

Kisfú craniosacrális kezelése
Kisfú craniosacrális kezelése

A craniosacrális terápia  jellemzője a micromanipuláció, amely a koponyacsontok mikromozgásainak korrigálásán, valamint a test kötőszövetes rendszerében lévő kóros feszültségek oldásán alapul . A terápia igen komplex, hiszen fizikai, mentális, érzelmi és energetikai síkon hat. Fizikai szinten célja a koponyacsontok szabad mozgásának biztosításával a liquoráramlás normalizálása, a koponyán belüli keringés javítása; az intracranialis membránokban lévő feszültségek oldásával a hormonális egyensúly helyreállítása, az idegi funkciók javítása, a gerincvelői szegmentumok facilitációjának megszüntetése; a test kötőszövetes rendszerének lazításával az ízületi feszültségek korrekciója, az izomrelaxáció, a belső szervek hatékonyabb működésének elősegítése.

Felnőtt craniosacrális terápiája
Felnőtt craniosacrális terápiája

Mentális szinten a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus működésének fokozásával nyugalmi állapotba hozza az idegrendszert és a szerveket, így javítja a stressztűrő képességet, segíti belső energiánk megőrzését és újratermelődését.

Forrás: upledger.hu

ápr.05. – Bemutatkozás a Járási védőnők találkozóján

Sárfi-Szakács Ildikó az Életkezdet képviseletében bemutatja az alapítványt
Sárfi-Szakács Ildikó az Életkezdet képviseletében bemutatja az alapítványt

Régóta dédelgetett álmunk, hogy Alapítványunk hivatalosan is bemutatkozhasson a környezetünkben működő védőnőknek. Saját anyaságunk révén és a Sétához kapcsolódóan már többekkel kapcsolatban állunk, de most egy professzionális bemutatkozóra is sor került. A védőnők találkozóján kaptunk lehetőséget egy rövid összefoglalőra munkásságunkról, melyen jelen volt Laubenè Mészáros Erzsébet megyei vezető védőnő, Henczné Kozár Andrea járási vezető védőnő és körzetünk védőnői. Különösen értékeltük, hogy az egész délelőtti megszakítás nélküli program végén még figyelmet szenteltek a mondanivalónknak, melyet Sárfi-Szakács Ildikó közvetített. Reméljük, hogy a későbbiekben is fenn tudjuk tartani ezt a figyelmet munkásságunk során és tovább ápoljuk az eddig kialakult jó kapcsolatot. 

És egy fotó az örömteli találkozásról Piroskával. Az ő bátorítása enyhítette izgatottságunkat, miközben arra vártunk, hogy bemehessünk az előadóba.

Szántha Piroska kórházi védőnő és az Életkezdet team tagjai a védőnői bemutatkozásra várva
Szántha Piroska kórházi védőnő és az Életkezdet team jelen lévő tagjai – Vörös Ildi, Sárfi-Szakács Ildikó, Ila Ilcsi és Csomós Patrícia. Izgatottan várjuk a bemutatkozást

ápr.05. – Szenzoros játszóház

TÁDÁM!!! Itt van! Megnyitotta kapuit a Szenzoros játszó! Vörös Ildikó team tagunk a Csodatanoda keretein belül hívja az 1-3 és 3-6 éves gyerekeket Siófokon.

Nyuszik és répák lila zizibenDe mi is az a szenzoros játszó?

Az érzékszervi ingerek (látás, hallás, tapintás, szaglás, ízlelés) világának játékok általi megnyitása, amelyek felfedezésre, kreativításra ösztönzik a gyermekeket, beindítják a képzeletet, erősítik a tapasztalati tanulást.
Miért fontos manapság az érzékszervi játék? Mert kutatások szerint a mai gyerekek sokkal kevesebb ingert (főként taktilis) tapasztalnak meg, mint néhány évtizeddel ezelőtt. A mostani, jelentősen átalakult környezetünk sajnos nem tudja megadni számukra azt, amire szükségük lenne a harmónikus fejlődéshez. Nem csak a mozgásszegény életmód, a hosszú képernyőidő hanem az őket fizikailag körül ölelő világ, tárgyak (sima, műanyag, túl biztonság) nem ad lehetőséget a sokféle ingerekkel való találkozásra, ezek megtapasztalására.

Bővebb információt, a jelentkezés feltételeit a Csodatanoda facebook oldalán találjátok.

ápr.06.,20. – Anyakörök

Anyakör
Anyakör

Továbbra is kedvenc alkalmunk az Anyakör. Jól esik megtapasztalni azt a segítő közeget, odafigyelést, egymáshoz fordulást és bizalmat, amit az édesanyák nyújtanak egymásnak. Mostanában zárul le az a 7 alkalmas szülői hatékonyságnövelő tanfolyam, melyen Sárfi-Szakács Ildikó pszichológus, szülő- csecsemő/kisgyermek konzulens kalauzolt végig minket. Az alkalmak során naprakész, az agykutatás legújabb felfedezéseit és egyéb evidence-based kutatásokat felhasználva bővíthettük ismereteinket a sírásról, szükségletekről, agyfejlődésről, kapcsolódásról, evésről/hozzátáplálásról. Megnyugtató volt ismét felfedezni, hogy mi édesanyák ugyanazokkal a problémákkal küzdünk, sorstársai vagyunk egymásnak és támaszt is tudunk nyújtani egymásnak ebben a fontos időszakban.

ápr.13. – Stratégiázás a Team űlésen

permakultúrás tervezési háló
permakultúrás tervezési háló

Team üléseinket a mindennapos ügyek megbeszélése, a szakmai beszélgetések mellett jelenleg izgalmas feladattal tarkítjuk. Öt év együttműködés után szeretnénk meghatározni azt az irányt, amerre tovább tudunk indulni úgy, hogy fenntartható és egymást támogató módon munkálkodhassunk a közös vízió felé tartva. Ez a vízió nem más, mint

“Boldog, önazonos babák”

Missziónk:

A gyermek életének első 1000 napjában, valamint a családok perinatális időszakában a testi, lelki és szociális jóllét támogatása. Ehhez szorosan kapcsolódóan a családokkal foglalkozó szakemberek támogatása naprakész információkkal és modern szemlélettel, valamint szakmai és önsegítő közösségek teremtésével.

A következő évek tartalmának meghatározásához a permakultúrás tervezést hívtuk segítségül

ápr.14. – Stand a siófoki Civilház megnyitóján

Kisfiú az Életkezdet standján
Miki, az Életkezdet képvisletében gazdag standunknál

Nagy örömmel vették birtokba a siófoki civil szervezetek az újonnan kialakított Civilházat, mely az egykori felőtt könyvtár helyén található. Alapítványunkat Ila Ilcsi és kisfia Miki képviselte. Érdeklődéssel hallgattuk végig a megnyitót, élveztük a fellépő Siófoki Férfi Dalkör, a Tarsoly együttes és a Balaton Tánceggyüttes műsorát. Kerekasztal beszélgetésen vettünk részt, melyet a Civil házat működtető Balaton táncegyüttes képviselői és Siófok alpolgármestere Bardócziné dr. Molnár Anita vezetett. Jó volt megismerni más helyben tevékenykedő civil szervezetek munkáját és képviselőit.

Néhány idézet a megnyitóból:

Dr. Lengyel Róbert polgármester: “igazi közösségi összefogással jöhetett létre a Civil Ház”
Tamás Lórant: “Töltsük meg együtt értékekkel”
Gelencsér Géza: “országosan a legmagasabb pontszámot kapta a Siófoki pályázat”

ápr.20. – Önkéntes kör

együtt tápláljuk a földet
együtt tápláljuk a jövőt

Szokásos kéthetenkénti önkéntes alkalmunkon most új szakemberrel ismerkedhettünk meg. Továbbra is szeretettel és nyitottsággal várjuk azokat, akik kapcsolódni szeretnének munkánkhoz, segíteni szeretnék alapítványunk működését. Lehetőség van arra is, távolabbról, online kapcsolódj be a munkánkba.

ápr.21. – Csomós Patri online előadása – Szoptatás

szoptatásOnline előadás sorozatunk a “9+1 előadás a születés körül” már a 6. részéhez érkezett.

Amikről eddig szó volt:

  • természetes fájdalomcsillapítás a szülés során
  • vízbenszülés
  • szülés utáni hangulati nehézségek
  • Bowen kezelés
  • Pikler módszer
  • szoptatás

és a témák, amelyek még várják, hogy sorra kerüljenek:

Szoptatás előadás
Csomós Patri
  • szülésélményfeldolgozás
  • sírós babával az élet
  • szinkron

+1 Orosz Katalinnal

  • stresszkezelés

Továbbra is várjuk az érdeklődő családokat édasanyákat, szakembereket a kéthetenkénti alkalmainkon. A következő előadás időpontja május 5. péntek 18:00-19:00

Scroll to Top