Életkezdet – Szakmai nap – Fókuszban a család

Életkezdet - Szakmai nap - Fókuszban a család

Időpont

2020.03.21.    
09:30 - 16:30

Foglalás

A foglalás lezárult

Helyszín

Gesztenyés Műhely - Nyimi Öko Közösség
Fő utca 16, Nyim, Somogy, 8612

Esemény típusa

ÉLETKEZDET SZAKMAI NAP
KÖZPONTBAN A CSALÁD

Időpont

2020 március 21. szombat 9:30 – 16:30

Helyszín

Nyim, Fő u. 16. Pszichokovácsműhely

Részvételi díj

4.000 Ft/fő, mely a találkozó fizikai költségeit fedezi
A szakmai programot az Életkezdet munkacsoport tagjai önkéntes munkaként ajánlják fel.

Jelentkezés

határideje: március 15. vasárnap
módja: az itt elérhető űrlap kitöltésével 

Szeretettel várjuk Somogy megyéből és távolabbról is az érdeklődő szakembereket, akik segítő munkájukkal támogatják a fiatal családokat életük minőségének javításában, fejlesztésében.

Jelentkezhet gyógytornász, fejlesztő pedagógus, pszichológus, orvos, szociális munkás, védőnő, pedagógus, gyógypedagógus vagy más végzettséggel bárki, akár sok tapasztalattal rendelkezik, akár még csak most kezdi a szakmát.

A képzés mellett, melynek tematikáját lentebb részletezzük, szeretnénk találkozási, és ismerkedési lehetőséget nyújtani az egy-egy kistérségben dolgozó szakembereknek, hogy az informális kapcsolatok alapján kialakulhassanak a szakmai együttműködés alapjai, részletei és tartalma. Nagy szükség van erre, hiszen egy új szemléletmód terjed társadalmi méretekben, melynek felfogása az, hogy már az élet kezdetén biztosítsuk a minél magasabb szintű egészséget. Szeretnénk biztonságos indulást nyújtani a kisbabáknak és a családoknak, hogy a természetes fejlődés minél kevesebb akadállyal tudjon kibontakozni. A pszichológia alapvető tapasztalata, melyet megszámlálhatatlan kutatás is bizonyít, hogy minél kevesebb traumával találkozik fogantatásától az ember, annál gazdagabb és természetesebb a kibontakozó fejlődése. Michel Odent, a természetes szülés Franciaországból származó egyik apostola ezt így nevezi: „Primal health” azaz ősegészség. Ennek záloga pedig a magzat és a csecsemő biztonsága, amely az édesanyához és a családhoz való kapcsolódást feltételezi.

A nap programja

9:30 – 10:00 érkezés
10:00 Ismerkedés, bemutatkozás
11:00 Kávészünet
11:30 Szakmai program I. rész
13: 00 vegetáriánus ebéd, ismerkedés a Nyimi Öko Közösséggel
14:00 Szakmai program II. rész (közben szünettel)
16:30 zárás

Szakmai program I. rész

A segítő munka új szemléletének pszichodinamikus alaptételei:

  1. A gyermek fejlődését, tanulását, kibontakozását leginkább egy élő kapcsolatban tudja kiteljesíteni, ezért kulcskérdés a segítő és a gyermek kapcsolatának érzelmi minősége valamint a kommunikáció verbális és nonverbális formája egyaránt.
  2. A gyermek már egy történettel érkezik a segítő személyhez. Fontos ennek megfigyelése, megismerése a segítő részéről, mert így munkáját jobban tudja végezni, hatékonyabbá tudja tenni.
  3. A gyermek nem létezik önállóan, csak abban a rendszerben értelmezhető viselkedése és állapota, amelynek közegében él. Ez általában a családja. Ezért a család rendszerszemléletű felfogása minden segítő számára nagy segítséget nyújt.

Mindhárom pontot egy rövid szakmai előadással vezetjük be, melyet Orosz Katalin, klinikai szakpszichológus, perinatális szakértő tart, amit kiscsoportos feldolgozás követ. A csoportmunka összegzése és a tanulságok levonása egészíti ki a munkát. A kiscsoportos tanulási forma lehetővé teszi, hogy a segítő szakember korábbi tapasztalataihoz komplex módon tudja az új tartalmakat illeszteni, és azok azonnal munkájának további forrásává válhassanak.

Szakmai program II.

A segítő szakemberek, akik egy térségben dolgoznak, és gyakran ugyanazokat a gyerekeket és családokat segítik, szerencsés esetben team üléseken, vagy szupervíziós alkalmakon tudnak találkozni egymással. A kialakuló közösség biztonságos erőforrást nyújt, hiszen a nehezebb helyzeteket meg tudják beszélni egymással. Ugyanakkor sokkal több kreativitás és információcsere szövi át minden egyes segítő munkáját. Mindennek célja az, hogy minél hatékonyabb segítséget kaphassanak a fiatal családok, részben közvetlenül a gyermek közvetlen kezelésével, gyógyításával, részben a szülők lelki támogatásával, részben a család működését a gyakorlatban segítik információ átadásával.

Ebben a programrészben egy 40 perces csoportüléssel bemutatjuk ennek gyakorlati kivitelezését akvárium módszertannal. Utána ennek elemzése, megbeszélése reméljük mindenkinek kedvet csinál a tágabb, vagy szorosabb együttműködéshez a kistérségben. Ugyanakkor megismerhetjük a team ülések másik funkcióját, a saját szakmai munkánk fejlesztését.

Az Életkezdet Perinatális Munkacsoport tervei között szerepel a segítő szakmai munka továbbfejlesztése a térségben. Szeretnénk ezt a munkát sokszínűvé tenni, pszichológiai továbbképzéseken túl egyéb lehetőségeket is felkínálni a rendelkezésre álló erőforrások alapján.

Foglalás

Bookings are closed for this event.

Scroll to Top